17 жовтня 2019 року у приміщенні комітету  Верховної Ради з питань економічного розвитку відбувся семінар «Український космос: на перетині минулого з майбутнім». В заході прийняли участь народні депутати України, їх радники і помічники, представники ДКА України, Громадської Ради при ДКА України, Асоціації «Космос», Аерокосмічного товариства України, Українського молодіжного аерокосмічного об`єднання “Сузір`я”, Ради молодих працівників космічної галузі, ДП «КБ «Південне», Житомирського музею космонавтики ім. С.П. Корольова, Офісу ефективного регулювання BRDO, Громадської спілки «Дніпровський космічний кластер», Інформаційно-аналітичного центру “Спейс-Інформ”.

Під час семінару булі зроблені наступні доповіді:

1. Досвід організації космічної діяльності в Україні. Доповідач: Радник Голови ДКА України Кузнєцов Едуард Іванович

2.  Потенціал та можливий внесок космічної діяльності у розвиток економіки держави. Доповідач: Заступник начальника відділу управління та супроводження проектів ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля» Потьомкін Руслан Олегович

3.  Можливості космічної галузі України: практичний досвід і перспективи. Доповідач: Перший заступник Генерального конструктора – Генерального директора ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля» Кушнарьов Олександр Павлович

4. Основні положення проекту Закону «Про Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України на 2020-2024 роки». Доповідач: Голова Державного космічного агентства України Дегтяренко Павло Глібович

5. Роль та місце Української асоціації «Космос» в сфері космічної діяльності. Доповідач: Директор Української асоціації «Космос» Васильєв Вадим Валерійович

В доповіді радника Голови ДКА України Е.І. Кузнєцов прозвучала пропозиція створити Раду з розвитку космічної діяльності при Президентові України.

Про потенціал та можливий внесок космічної галузі у розвиток економіки розповів заступник начальника відділу управління та супроводження проектів ДП «КБ «Південне» Руслан Потьомкін.

Перший заступник Генерального конструктора – Генерального директора ДП «КБ «Південне» Олександр Кушнарьов розповів про можливості космічної галузі у створенні ракетно-космічної техніки та підвищенні обороноздатності країни.

Голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко представив проект Загальнодержавної цільову науково-технічної космічної програми України на 2020-2024 роки. «Загалом на 5 років на реалізацію проектів космічної галузі необхідно 4 мільярди гривень із державного бюджету і ще планується залучити 24 мільярда гривень із інших джерел» – поінформував голова ДКА. Він також додав, що у проекті державного бюджету на наступний рік, який зараз розглядається у Верховній Раді, кошти на ці потреби не передбачені і звернувся з проханням виправити цю ситуацію. «Останні три роки держава не виділяє кошти на космічну програму і, незважаючи на це, Україна представлена на трьох сегментах світового ринку: моніторинг космічної ситуації, дистанційне зондування Землі, ракети-носії», – сказав Павло Дегтяренко. За його словами, Україна має можливість і повинна розвивати такі перспективні напрямки як супутниковий зв’язок та навігація, супутникові спостереження, орбітальний сервіс, видобуток корисних копалин у космосі, облаштування постійної бази на Місяці.

Павлом Дегтяренком було представлено також проект Концепції реалізації державної політики України в сфері космічної діяльності на період до 2034 року. Згідно з цією Концепцією, пропонується розвивати космічну діяльність у три етапи:

Перший (2020-2024 роки) – відновлення можливостей, що були втрачені в результаті розриву зв’язків з Росією, але вже на новому технологічному рівні;

Другий (2025-2029 роки) – повноправне партнерство на міжнародному ринку, формування внутрішнього ринку космічних послуг;

Третій (2030-2034 роки) – сталий розвиток космічної діяльністі.

Директор Асоціації «Космос» Вадим Васильєв в своєї доповіді  розповів про системну роботу щодо розроблення нової моделі управління космічною діяльністю (КД) в рамках аналітичного документу «Space Vision of Ukraine, 2020-2029», який готується експертами Асоціації.

Для побудови нової моделі управління КД пропонується:

  • Затвердити Стратегію космічної діяльності України до 2030 року як складову частину Стратегії сталого розвитку України та Стратегії національної безпеки.
  • Визначити та прийняти низку першочергових нормативних актів що регулюють КД. Провести інституціональні зміни в управлінні КД.
  • Затвердити Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України (ЗЦНТКПУ) на 2020-2024 роки як документ розвитку та посилення існуючих компетенцій в КД.
  • Запровадити систему щорічного Державного космічного замовлення (ДКЗ) та систему Національних космічних проектів (НКП).
  • Запровадити практику моніторингу та щорічного аналізу поточного стану КД.

«Україна має великі можливості і держава має визначити, які цілі вона ставить перед космічною галуззю. Необхідно напрацювати стратегію космічної діяльності і державне замовлення на таку діяльність. У держави мало коштів, але давайте визначимо пріоритети», — зауважив у своєму виступі Вадим Васильєв. «Космос не може бути відірваним від життя. Без цих технологій ніякого сталого розвитку не буде», — наголосив він.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у підсумковому виступі  підтримав участь професійних та громадських організацій в законотворчому процесі та запропонував продовжити спільну системну роботу щодо формування нового правового поля з організації КД в Україні.

Члени Комітету з питань економічного розвитку запевнили учасників семінару, що «готові бути лобістами космічної галузі» і закликали надавати конкретні пропозиції.

 

Recent Posts
Форма зворотного зв'язку

Ви можете надіслати нам Ваші пропозиції або зауваження, через цю форму.