04 вересня 2019 року в м. Києві відбулося розширене засідання Комітету з космічної політики та законодавства Асоціації «Космос», на якому було розглянуто Проект Закону №1071 від 29.08.19 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності».

Учасники засідання підтримали ініціативу щодо внесення суттєвих змін у чинне законодавство, яке регулює космічну діяльність України, та вироблення відповідного законопроекту. Проблема змін до чинного космічного законодавства обговорювалась на засіданнях профільного комітету Асоціації, проводились консультації з фахівцями провідних підприємств, ДКА України, НАН України, зарубіжними партнерами. В 2019 році організовано створення та обговорення аналітичного документу SPACE VISION of Ukraine як підґрунтя нової Стратегії космічної діяльності України. Проект цього документу, який наразі перебуває на опрацюванні експертів, передбачає зокрема внесення змін до законодавства, яке регулює космічну діяльність.

Виходячи з результатів попередньої роботи, експерти Асоціації відзначили, що проект Закону №1071 від 29.08.19 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності» не відповідає рівню задекларованих завдань, а прийняття його у представленому вигляді призведе до суперечностей з чинними національними та міжнародними нормами.

За результатами розгляду законопроекту №1071 керівництво Асоціації «КОСМОС» надіслало лист Голові Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Наталусі Д.А. з пропозиціями щодо його термінового доопрацювання та подальшої спільної роботи із законодавчого та ідеологічного забезпечення космічної діяльності України.

05 вересня 2019 р. представники Асоціації «КОСМОС» прийняли участь на майданчику Громадської ради при ДКА України у доопрацюванні проекту Закону №1071 від 29.08.19 р. В заході прийняли участь Голова комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, голова підкомітету з промислового розвитку Євгеній Шевченко, в.о. голови ДКА України Олександр Голуб, начальник юридичного відділу ДКА України Максим Приступа, експерти Міжнародного центру космічного права НАН України, Інституту космічних досліджень НАН і ДКА України, Громадської спілки «Дніпровський космічний кластер», Асоціації високотехнологічних підприємств та організацій «Космос», ДП «Конструкторське бюро «Південне» та Громадської ради при ДКА України.

Запрошені експерти підтримали зняття державної монополії на підприємницьку діяльність з розроблення, випробування, виробництва та експлуатації ракет-носіїв (зміни до статті 4 Закону України «Про підприємницьку діяльність») та заміну ліцензування дозвільними процедурами, а також висловили свої пропозиції щодо внесення змін до Законопроекту №1071 (щодо уточнення ряду термінів та формулювань, заміни декларації на повідомлення про космічну діяльність та інших) та надали їх до комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

За результатами експертного обговорення та з урахуванням висновку Головного експертного управління Верховної Ради України від 05.09.19 р., комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку 06 вересня 2019 р. відкликав законопроект №1071 в редакції від 29.08.19 р. та розмістив на веб-сайті Верховної Ради України законопроект №1071 в нової редакції від 06.09.19 р.

Експерти Асоціації «КОСМОС» вивчають нову редакцію законопроекту №1071 від 06.09.19 р. та продовжать її обговорення та доопрацювання.

Recent Posts
Форма зворотного зв'язку

Ви можете надіслати нам Ваші пропозиції або зауваження, через цю форму.